OpenAI heeft op dinsdag 20 oktober 2026 de lancering van Locked Chats aangekondigd, een functie die het mogelijk maakt om gesprekken op ChatGPT te vergrendelen en te verbergen met behulp van een pincode. De aankondiging werd gedaan op X en de functie wordt geleidelijk uitgerold voor de web-, desktop-, iOS- en Android-versies, en moet voor alle gebruikers toegankelijk zijn. Volgens het bericht van het officiële ChatGPT-account is de functie beschikbaar voor de formules Free, Go, Plus, Pro, Business, Enterprise en Edu.
Onzichtbare gesprekken, maar niet tijdelijk
Een vergrendeld gesprek verdwijnt uit de geschiedenis, de lijst met vastgezette gesprekken en de zoekresultaten. Het wordt overgebracht naar een nieuwe ruimte, genaamd Locked Chats, die zich bevindt in het tabblad Projecten van de zijbalk. Geïmporteerde of gegenereerde bestanden tijdens de uitwisseling worden ook verborgen. Volgens OpenAI is de functie « handig om gevoelige uitwisselingen te verbergen wanneer u uw scherm deelt of een gemeenschappelijk apparaat gebruikt ». Nieuwe berichten die in een vergrendeld gesprek worden verzonden, hebben geen invloed op het geheugen dat wordt gebruikt in gewone gesprekken.
Locked Chats onderscheidt zich van de tijdelijke chat, die ChatGPT sinds februari 2024 aanbiedt. In deze modus, geactiveerd door de knop rechtsboven in de interface, verschijnt het gesprek niet in de geschiedenis, wordt het niet permanent bewaard en wordt het niet gebruikt om de modellen van OpenAI te trainen. Een vergrendeld gesprek daarentegen wordt opgeslagen en blijft onderworpen aan de door de gebruiker gekozen instellingen. Het vergrendelen schakelt dus niet de optie « Model verbeteren ten behoeve van iedereen » uit, als deze is geactiveerd. Het verwijdert ook niet de informatie die door de chatbot is onthouden vóór het vergrendelen en verandert niet de bewaartermijn van de discussie. Ten slotte preciseert OpenAI dat het gesprek niet end-to-end versleuteld is, wat betekent dat alleen de afzender en de ontvanger de inhoud kunnen lezen.
Om vergrendelde gesprekken opnieuw te openen, volstaat het om de viercijferige pincode in te voeren die bij het eerste gebruik is ingesteld. Deze code is gekoppeld aan het account en werkt op alle apparaten die ermee verbonden zijn. Op iOS kunnen Face ID of Touch ID als aanvulling worden gebruikt. Op Android geeft het bedrijf aan dat het mogelijk is om « de ontgrendelmethode van uw apparaat te gebruiken wanneer deze beschikbaar is », volgens de helppagina.
Bij vergeten van de pincode worden bij het resetten alle vergrendelde gesprekken permanent verwijderd, evenals « de bestanden en inhoud die alleen door uw oude pincode waren beschermd ». Omgekeerd worden bij het wijzigen van de pincode, waarvoor de oude code moet worden ingevoerd, geen gegevens gewist.
Hoe een gesprek te vergrendelen
Om een gesprek te beschermen, moet u eerst een nieuwe discussie met ChatGPT openen en vervolgens op het pictogram (•••) klikken om het menu te openen. Selecteer vervolgens Lock chat en bevestig. De laatste stap bestaat uit het aanmaken van een viercijferige pincode en deze een tweede keer invoeren om deze te valideren. Het gesprek wordt vervolgens toegevoegd aan de Locked Chats-ruimte, van waaruit de gebruiker nieuwe vergrendelde gesprekken kan starten zodra de code is aangemaakt.
Omdat de uitrol geleidelijk verloopt, is de functie mogelijk nog niet beschikbaar op sommige accounts. Op desktop moet de nieuwste versie van de macOS- of Windows-applicatie worden gedownload. Op iOS en Android is ook een update van de applicatie nodig.





